Fogas kérdések: Érzéstelenítési módszerek

Ismerje meg Ön is a különböző érzéstelenítési módszereket!

Érzéstelenítési módszerek  

A helyi érzéstelenítés a beavatkozás területén lévő érzőidegek vezetőképességének átmeneti megszüntetésére szolgál. Ezt el lehet érni fizikai vagy kémiai hatások alkalmazásával egyaránt. A fizikai eljárások közül megemlíthető a hűtéses fájdalomcsillapítás módszere, míg a kémiai hatásokon alapuló helyi érzéstelenítés legelterjedtebb formája a gyógyszeres érzéstelenítés.

A kémiai anyagoknak az a sajátosságuk, hogy az idegelemekhez kötődnek. Amíg ez a kémiai kötés tart, addig az idegek vezetőképessége felfüggesztődik. Egy bizonyos idő múlva az ép, egészséges idegelemek protoplazmája a vegyi anyagot elhasználja, és ismét működőképessé válik. Az érzéstelenítés megszűnik, amikor az oldat, a gyógyszer kiválasztódik.

A helyi érzéstelenítés fajtái

A helyi érzéstelenítési módszerek három fő csoportra oszthatóak:

1. Terminális érzéstelenítés
A felülethez közel levő ideg végkészülékeket bénítják. Az orvos érzéstelenítő oldattal infiltrálja az érzőrostok legvékonyabb ágait. Ezt infiltrációs érzéstelenítésnek nevezik.

2. Vezetéses érzéstelenítés
A fő idegágnak a vezetését függesztik fel.

3. Ganglion-érzéstelenítés
Olyan módszer, amikor az agyvelői és gerincvelői ideg érző dúcát infiltrálják. Ha az érző vagy vegetatív ganglion közelében végzik az érzéstelenítést ganglionblokádról beszélünk.

Visszalépés a fogas kérdésekhez