Fogas kérdések: Milyen érzéstelenítőt kérjek?

A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben több féle érzéstelenítő készítményel állnak a páciensek rendelkezésére!

Milyen érzéstelenítőt kérjek?  

A fájdalommentes fogászati beavatkozás ma már elengedhetetlen követelmény mind a fogorvos, mind a betegek szempontjából.

A fájdalommentesség eléréséhez vagy fájdalommentes érzéstelenítést kell a fogorvosnak alkalmaznia a fogászati ellátás során vagy altatásos fogászati kezelést kell végeznie.

A szájüregi képletek kiváló vérellátása miatt azok az érzéstelenítőoldatok, amelyek nem tartalmaznak érszűkítő komponenst, nem tudják a hatásukat kellő ideig kifejteni, és toxicitásuk is lényegesen nagyobb.

Az érzéstelenítés során beadott érszűkítők különböző módszerekkel a véráramban kimutathatók ugyan, de megállapították, hogy ritkán lépik át a fiziológiás határértékeket. Ezzel szemben a félelem és fájdalom által a mellékvesevelőből felszabadult katecholaminok (adrenalin és noradrenalin) biológiai jelentősége jóval nagyobb, és a páciensre is nagyobb veszélyt jelentenek, mint az érzéstelenítéskor bejuttatott mennyiség. A pácienseknek olyan fogorvost kell választaniuk, aki több féle érzéstelenítőszert tart a rendelőjében, és a betegek érdekeit figyelembe véve határozza meg a páciens számára legoptimálisabb kezelést.

Visszalépés a fogas kérdésekhez