Az elszíneződés oka befolyásolja a fogfehérítést?

Az elszíneződés oka befolyásolja a fogfehérítést?

Az elszíneződés oka befolyásolja a fogfehérítést?

Tudta, hogy az elszíneződés oka meghatározza a fogfehérítés módszerét?

Az elszíneződés okát a fogorvosnak diagnosztizálni kell. Ez azért fontos, mert az elszíneződés oka, egyértelműen meghatározhatja a fogfehérítés módszerét. Egy jól felszerelt fogászati rendelőben, több féle módszer és anyag is rendelkezésére áll a fogorvosnak, és nagyon nem mindegy, hogy melyik elszíneződésnél milyen fogfehérítő anyagot választ a fogorvos. Ha pl. az elszíneződés a gyökérkezelés miatt alakult ki, a fogorvosnak teljesen más eljárást alkalmaznia, mintha élő fogak színeződnek el.

Az elszíneződés oka befolyásolja a fogfehérítést?

A legáltalánosabb indikáció, a páciens fogszínével kapcsolatos esztétikai igényének a kielégítése.

Emellett azonban a fogfehérítés szakmai szempontok miatt is indokolt lehet. Például, ha fém nélküli fogpótlást (pl. porcelánhéj, porcelánkorona) készítünk, az alatta lévő elszíneződött foganyag sötét színe áttűnhet. Teljes fémkerámia korona készítése esetén a gingiván áttetsző vagy az ínyszélnél kilátszó sötét gyökér szintén ronthatja az esztétikai hatást. Ezekben az esetekben, az esztétikai szempontból fontos területeken minden elszíneződött gyökérkezelt fognál javasolt a fehérítés.

Kizáró okként szerepel a fehérítéssel kapcsolatos bármely anyaggal (peroxid, karbopol, glicerin) szembeni allergia, illetve bizonyos fogfejlődési rendellenességek. (1. fenn).

Vitális fogak fehérítése nem ajánlott, ha azok tág pulpakamrával rendelkeznek, illetve, ha a páciens az anamnézis felvétele során hiperszenzibilitásról vagy fognyaki érzékenységről számol be.

Amennyiben a fogban carieses lezio vagy rossz széli záródású tömés található, ezeket ideiglenesen el kell látni a fehérítés megkezdése előtt. Kiterjedt restaurációkkal ellátott fog esetében nem a fehérítés a megfelelő terápiás eljárás.

Az elhalt fogakkal kapcsolatos kontraindikációként szerepel az inkomplett gyökértömés, amelynek cseréje után –amennyiben indokolt- belső fogfehérítés ajánlott.

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a várandós nők fogfehérítése bármilyen problémát okozna. Nálunk kismamáknak is tudunk fogfehérítést végezni! Nem kell félni!

Az elszíneződés oka befolyásolja a fogfehérítést?

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk. Ha eljön hozzánk, otthon hagyhatja  a félelmét. Várjuk Önt is!
Telefonszám: 06-20/243-41-75

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk.
Telefonszám: +36-20-243-4175

Visszalépés a főoldalra