Fogékszer

Szájhigiénés kezelések

Miért káros a fogkő?

Ultrahangos fogkő eltávolítás

Az ínygyulladás kezelése

A fogágybetegség kezelése

A kellemetlen lehelet

Miért káros a fogkő?

A fogkő kitűnő táptalajt biztosít azoknak a baktériumoknak, amelyek eleinte a fogíny gyulladását, majd később a fogágy gyulladását sőt pusztulását hozzák létre, ennek következtében a fogak kilazulását és azok elvesztését okozzák. Bizonyos kor után szinte mindenkinek a szájában található fogkő. Fogkő nem csak az íny felett, hanem az íny alatt is képződik. A fogkövet csak szakember tudja megfelelő műszerrel eltávolítani. Ugyancsak fontos feladat a fogkőlevétel- és a fogak polírozása mellett a beteg motiválása a tökéletes szájhigiéné elsajátítására, illetve azoknak a módszereknek a megtanítása, melyek ezt a célt szolgálják. A szájápolás megtanítása a fogorvosok feladata! Lényeges a már kezelt betegek rendszeres kontroll alatt tartása. A szájhigiénés kezelések megelőzik a fogínygyulladást, a fogágybetegségek- és a fogszuvasodás kialakulását. Mindez hozzájárul a beteg kellemes leheletének, jó közérzetének és esztétikus fogsorának létrejöttéhez.

Korrekt fogorvosi munka végzéséhez nélkülözhetetlen a beteg jó szájhigiénéje.

Ultrahangos fogkő eltávolítás

Hogyan szabadulhat meg valaki fájdalommentesen a fogkőtől?

Hogyan szabadulhat meg valaki a fogkőtől?A fogköveket hatékonyan csak szakember közreműködésével, a fogászati rendelőben lehet eltávolítani, az erre a célra kifejlesztett professzionális nagyfrekvenciás készülékkel. Ez egy ún. ultrahangos depurátor, amelynek működő vége 24-42000 Hz frekvenciával rezeg. A készülék – rezgés közben – hűtővizet porlaszt. A berendezés által továbbított rezgések hatására képződő légbuborékok összetörik a fogkövet. Az eljárás hatásmechanizmusa is mutatja, hogy ez esetben a fogkőlevétel teljesen fájdalmmentes kezelés.

A fogászati beavatkozások megkezdése előtt minden esetben professzionális szájhigiénés kezelést kell végezni. Ennek során nem csak a fogkövet, hanem a fog szuvasodását okozó lepedéket is eltávolítjuk. A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért a fogorvos által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést. Általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati kontroll időpontjával. A fogkő eltávolítása után minden esetben szükség van a fogfelszínek speciális polírozó anyaggal történő áttisztítására, amelyet az e célra szolgáló gumiharangokkal és kefékkel végzünk.

Az ínygyulladás kezelése

Az ínyproblémák gyakori betegségnek számítanak, felmérések szerint a lakosság 90%-a szenved ínygyulladásban. Azonban, ha az elváltozást időben diagnosztizáljuk és megfelelően kezeljük, a gyulladt fogíny teljesen regenerálódik.

Miért jön létre az ínygyulladás?Az ínygyulladást a fogak felületén és az ínyszélen lerakódó lepedékben, fogkőben lévő baktériumok okozzák. Az íny védekező mechanizmusa eleinte helyi gyulladás kialakulásához vezet, aminek következtében az íny piros lesz, és vérezni kezd. Az ínygyulladás ebben a szakaszában még nem jár fájdalommal, ezért ilyenkor még sokszor nem is tudatosul az emberekben.

Miért veszélyes az ínygyulladás?

Ínygyulladás, mint góc

Kevesen tudják a páciensek közül, hogy a tartósan fennálló ínygyulladás gócként szerepelhet a szervezetben. A gyulladt ínyből a baktériumok folyamatosan a vérkeringésbe kerülnek, és a szervezet valamely pontján megtelepedve és elszaporodva, más szervek megbetegedését okozhatják. Az ízületi panaszok, bőr elváltozások, a vese, szív- és érrendszeri megbetegedések, a hajjal kapcsolatos problémák nagy része gócbetegség következménye. Sok allergiás kórkép, ugyancsak, mint gócbetegség alakul ki.

Íny visszahúzódás
Amennyiben az ínygyulladást nem kezelik, a tartósan fennálló gyulladás miatt az íny visszahúzódik. Ezt a folyamatot már nem lehet visszafordítani.

Tasakképződés
A gyulladás következtében a fog és az íny közötti védőhám visszahúzódik, és ún. tasakok képződnek. A tasakokat a beteg nem tudja megfelelően tisztítani, ezért a tasakokban elszaporodó baktériumok hatására időnkén gyulladás keletkezik, mely többnyire fájdalommal jár.

Ínyproblémák kezelése
Az ínnyel kapcsolatos problémákkal minél előbb fel kell keresni a fogorvost, hogy a fogorvos megfelelő fogászati kezeléssel megállítsa a kóros folyamatot. Ilyenkor segítséget tudunk nyújtani a helyes szájápolással kapcsolatban is. Az igényes és eredményes szájápolást csak fogorvos tudja megtanítani. A megelőzés technikájának elmondása, és az azt szolgáló módszerek bemutatása ugyancsak a fogorvos feladatai közé tartozik.

Terhességi ínygyulladás és annak kezelése

Terhességi ínygyulladás és annak kezeléseGyakorlatilag minden állapotos nő esetén megfigyelhető az ínygyulladás jelenléte. Ilyenkor az ínygyulladás az áldott állapottal kapcsolatban keletkezik, és annak ideje alatt általában súlyosbodik. A gyulladásos folyamat az íny papillák duzzanatában, vérzékenységében nyilvánul meg. Súlyosabb esetekben az egész ínyszél duzzadt és vérzékeny lehet. A terhességi ínygyulladás oka az agyalapi mirigy fokozott hormon termelése, mely az ínyen gyulladásos folyamatot vált ki.

Minden állapotos nő számára elengedhetetlenül fontos a terhesség teljes ideje alatt a fogorvosi kezelések igénybevétele. A fogazat és az íny folyamatos és rendszeres fogorvosi ellenőrzésével és kezelésével megelőzhetőek a terhességi ínygyulladás következményeként kialakuló elváltozások, valamint ennek eredményeként a fogak romlása is biztonsággal elkerülhető.

A fogágybetegség kezelése

A fogágybetegség kezeléseA jó szájhigiéné fenntartásával, valamint a fogpótlások magas színvonalú elkészítésével a fogágybetegségek megelőzhetőek.

A tasakok kezelésével a fogágy betegségek kézben tarthatók. A tasakokat egy erre a célra szolgáló műszer segítségével tudjuk megszüntetni.
A fogágybetegségek megelőzése érdekében évente kétszer fogorvoshoz kell menni. Ilyenkor a szakember nem csak a fogakat, de a fogakat tartó szövetek állapotát is ellenőrzi, valamint eltávolítja a fogköveket.

A kellemetlen lehelet

A kellemetlen leheletA rossz lehelet nem betegség, hanem állapot, amit a fogíny betegségei, a fogágygyulladás, a lyukas fogak, rossz tömések okozhatnak. A fogkő nem csak esztétikailag csúnya, de hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához is.

Akinek nem megfelelő a szájhigiénéje, a szájápolása, annak a szájában nagyobb számban találhatók baktériumok. A baktériumok lebontják a szájban lévő fehérjéket, miközben kellemetlen szagú gázok keletkeznek.

A kellemetlen leheleten könnyen lehet segíteni!

A fogínygyulladás gyógyítása, a szuvasodás ellátása, a rossz tömések cseréje megszünteti a kellemetlen leheletet. Nekünk fogorvosoknak kell felhívni a figyelmet, pl. arra is, hogy a nyelvet is tisztítani kell, mert a lepedék, és a lepedékben lévő baktériumok a nyelven is megtalálhatóak.