Fogászati lézer a fogorvos kezében

Kezelés altatásbanMég mindig sok ember fél a fogászattól, pedig a legtöbb fogászati beavatkozás korszerű érzéstelenítéssel fájdalommentesen végezhető. Nálunk a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben a legfőbb célunk, hogy Ön a fogászati kezelések közben jól érezze magát. Ne érezzen semmit, és ezért szívesen jöjjön legközelebb is hozzánk. Ezt fogászati pácienseink véleménye is alátámasztja.

A korszerű fogászathoz – mint ahogyan a gyógyítás más területeihez is – ma már hozzátartozik a lézerek használata is.

A lézerfény egy nagy energiájú fénynyaláb, amellyel a fogorvos a fogászati praxisban a hagyományos módszereknél kíméletesebben tudja a száj, a fog vagy a fogíny betegségeit kezelni. A fogászatban használatos lézerrel a fogászati beavatkozásokat a fogorvos pontosabban, fájdalommentesen és vérzésmentesen tudja elvégezni.

Sok fogászati páciens azt hiszi, hogy amikor fogszínű tömést készít neki a fogorvos, és azt polimerizációs, kék fényű lámpával megvilágítja, akkor “lézeres” fogtömés készül. Ez egy tévhit, a lézerterápia teljesen másképp működik. A lézer használatakor a fogorvosnak és a páciensnek kötelező viselnie az adott lézertípushoz előírt védő szemüveget a lézerkezelés során. A különböző lézerkezelések közben a páciens semmit sem érez, ezért csak nagyon ritkán szükséges érzéstelenítő injekciót adni a fogászati páciensnek.

mit eredményez a lézeres szájsebészet a fogászatbanRendelőnkben lágy lézerrel és sebészeti lézerrel dolgozunk. A lágy (soft) lézeres készülék alkalmas a különböző fogászati beavatkozások (gyökértömés, foghúzás, fogvésésfogtömés, szájsebészeti műtét stb.) után fellépő fájdalom csökkentésére, a hámosodás meggyorsítására, afták, herpeszek gyógyulásának elősegítésére.

szájsebészeti műtét után nincs vérzés, a műtéti sebet nem kell összevarrni, nincs utófájdalom, és sokkal gyorsabb, valamint hegmentes a sebgyógyulás.

Egy másik sebészeti lézer a diódalézer, amellyel a fogágybetegségek fájdalommentesen, vérzés- és komplikációmentesen kezelhetőek. Például a fogak mellett a rossz fogtömés, nem jól záró korona, fogpótlás, ínysorvadás miatt kialakuló fogínytasakok sterilizálására, kezelésére vagy megszüntetésére is használjuk a diódalézert. Ezzel a hagyományos módon végzett szájsebészeti tasakműtétek (amelyek vérzéssel, varrat elhelyezéssel, utófájdalommal, varratszedéssel, lassú sebgyógyulással járnak) elkerülhetőek.

A fogíny visszahúzódása miatti fognyaki érzékenység, hagyományos fogászati beavatkozással sokszor csak gyökérkezeléssel oldható meg, ám a diódalézerrel a fognyaki túlérzékenység végérvényesen megszüntethető.

Ezzel a lézerkészülékkel a különböző szájnyálkahártya elváltozásokat vérzés, varrat elhelyezés és fájdalom nélkül lehet eltávolítani. További előny, hogy nem alakul ki sebészeti heg.

gyökérkezelés lézer segítségévelHagyományos fogászati beavatkozással az elhalt fogak gyökérkezelése hetekig-hónapokig is eltarthat, a gyökércsúcs körül található gócos elváltozást sokszor csak szájsebészeti műtéttel (rezekcióval) tudja a fogorvos eltávolítani. A gyökérkezelést és a gyökértömés kivitelezését a diódalézer használata egyetlen alkalommal már lehetővé teszi. Fogászati rendelőnkben a gyökérkezelés így egy alkalommal elvégezhető, nem kell visszajárni, ezért időtakarékos, valamint nem lép fel utófájdalom, nem dagad fel az arc. A lágylézer a gyökérhártya gyulladásnál is jól használható.

Használható a lézer fogászati beavatkozás, fogfúrás esetén is a gyökérkezelés elkerülésére. Például, ha nagyon mély a lyuk valamelyik fogon, és közel van a szuvasodás a fog idegéhez, de még él a fog, akkor sokszor a lézerrel életben tartható a fogideg, így elkerülhető a gyökérkezelés.

Foghúzást, fogvésést követően, ha a páciens – a fogorvos utasítása ellenére – nem mossa erősen a sebet a fogkefével, akkor a seb begyulladhat. A begyulladt seb kezelésére, a fájdalom csökkentésére is előnyös lehet a soft lézer.

melyek azok a gyakori szájsebészeti kezelések, amelyeket lézerrel el lehet végezniA lézerfény használata megoldást jelenthet akkor is, ha egy fog nem nőtt ki. Lehet ilyen probléma, ha a bölcsességfog nem tud előbújni, illetve ha annak csak egy kis része tört át. Ha a bölcsességfog többi része a fogíny alatt marad, akkor a lepedék, a baktériumok bekerülnek az íny alá, ezért ott a fog romlik. Ez a magyarázata annak, hogy a páciensek bölcsességfoga még ki sem nőtt, és már rossz, és esetleg nem is kezelhető, hanem ki kell húznia a fogorvosnak. Ilyen bölcsességfogak esetében pár másodperces lézeres beavatkozással felnyitható az íny, vérzés és fájdalom nélkül.

Egyre több páciens a fix fogpótlás elkészítéséhez szükséges fogcsiszolás helyett a fogbeültetést, azaz a fogászati implantátumot választja. A kivehető fogpótlás elkerülésére is alkalmazhatunk implantátumot. Az állcsontba beültetett implantátum (műgyökér) elhelyezése után a fogorvos összevarrja az ínyt, és megvárja az implantátum és az állcsont összecsontosodását. Pár hónappal később kerül sor a fogíny felnyitására, vagyis az implantátum felszabadítására, hogy a fogpótlást (korona, híd) el lehessen készíteni. Ezt a feltárást is gyorsan, vérzés nélkül lehet elvégezni a sebészeti lézerrel.

A szoft lézerek fogászati felhasználási területe nagyon széles, mint például:

 • sebgyógyítás
 • fájdalomcsillapítás
 • herpeszek, aphták kezelése
 • ínygyulladások kezelés
 • fogászati és szájsebészeti beavatkozások
 • sérülés utáni fájdalmak kezelése
 • fogeltávolítás után
 • szájzár esetén
 • fogmeder gyulladása
 • implantációnál
 • parodontózisok kezelése
 • fotodinámiás kezelés
 • akupunktúrás kezelés

Lézeres fogászati kezelésekA szájbetegségek közül a herpesz kezelésében is jól alkalmazható a lágy lézer. Lézerterápiával nagyon gyorsan el lehet mulasztani a herpeszt, főleg, ha idejében, az első panaszok megjelenésekor (feszülés, viszketés) kezdi el a fogorvos a lézeres terápiát. A lézer hatására két-három nap alatt megszűnnek a tünetek, és nem fejlődik ki a herpesz. Akit úgynevezett visszatérő herpesz gyötör, annál a lézerkezelés hatására a herpesz kiújulási sűrűsége változik, vagyis sokkal ritkábban tér vissza a herpesz. Gyerekeknél a herpesz sokszor a száj nyálkahártyáján jelenik meg. Ilyenkor a gyermek fájdalomra panaszkodik, s nem tud enni. A soft lézerrel ez az állapot is gyorsan elmulasztható.

A visszatérő szájfekélyek, az afták is sokaknak okoznak problémát. Ezek kicsiny, fehér színű fekélyek, és fertőzéseredetűek. Ez az állapot komoly fájdalommal jár együtt. A lézerterápiától nagyon gyors javulás várható, és az afta megjelenése is ritkul. Soft lézerrel kezelve a fájdalom már az első alkalom után jelentősen csökken, és a tünetek egy-két nap alatt teljesen megszűnnek.

Térképnyelvről beszélünk, ha a nyelven található különböző kis papillák felső hámrétege sérül, lelökődik, és a kis papillák elsorvadnak. Vannak közöttük ízlelőbimbók is, ezért fontos ezzel foglalkozni. Lágylézer kezeléssel a szubjektív panaszok csökkenthetők. Lágylézerrel kezelhető a szájszárazság is, ugyanis a lézerterápia hatására fokozódik a nyálelválasztás, elmúlik a kellemetlen, égető érzés, ami korábban nehezítette a beteg normális táplálkozását.

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk.
Telefonszám: +36-20-243-4175

Visszalépés a főoldalra