Dr. Győrfi Adrienne: Professzionális fogfehérítésA fogfehérítés a nyugati országokban már mindennapos kezelésnek számít, azonban Magyarországon még sokszor félelem és bizalmatlanság övezi. A fogfehérítéssel kapcsolatos számos tévhit egyebek között azzal magyarázható, hogy maguk a fogorvosok sem mindig kellőképpen tájékozottak. Ennek talán legfőbb oka lehet, hogy a fogfehérítésnek nincs magyar nyelvű szakirodalma, és a jelenleg használatos tankönyvekben sem olvashatunk róla bővebben. Emiatt a Dr. Győrfi Adrienne: Professzionális fogfehérítés könyve hiánypótló szerepet tölt be a hazai egyetemi oktatásban.

A szerző célja, hogy a fogfehérítést mint az esztétikai fogászat egyik lényeges alkotóelemét népszerűsítse hazánkban. A könyv szerkezete logikus, felépítése a történeti áttekintéstől a patológia ismereteken keresztül, az anyagtani és kémiai tudnivalók összefoglalásán át a napi klinikai technikai részletek ismertetéséig vezeti el az olvasót. A fogfehérítés elméletének alapos és részletes leírása mellett a gazdag illusztráció hasznos gyakorlati tájékoztatást is nyújt. A szerző a különböző módszerek előnyeit, hátrányait és indikációs területét szakértelemmel és tárgyilagossággal mutatja be.

A szerző habilitált fogorvos, PhD-fokozattal rendelkezik. Harmincöt éve a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának oktatója. Amióta a fogfehérítés része az egyetemi képzésnek, tantermi előadásokat tart e témakörből. Közel 30 éves tapasztalattal rendelkezik e területen. A kötetben ismertetett összes fogfehérítési módszert nap, mint nap rutinszerűen alkalmazza fogorvosi gyakorlatában. A könyvben szereplő fogfehérítési kezelések a szerző saját esetei.

E szakkönyv Magyarországon úttörő kiadványnak számít, hasznos és egyben nélkülözhetetlen nem csak a hallgatók és a fogorvosok, de a szakorvosok számára is.

Prof. Dr. Gera István

Dr. Győrfi Adrienne: Professzionális fogfehérítés könyv

Miért a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt válassza?

A rendelőnkben végzett fogfehérítés hatékonyságára és megbízhatóságára garancia, hogy a fogorvosok által is a fogfehérítés szaktekintélyének tartott Dr. Győrfi Adrienne egyetemi docens végzi a fogfehérítést. A doktornő írta „Professzionális fogfehérítés” címmel az egyetlen létező magyar nyelvű fogfehérítésről szóló szakkönyvet, amely a Semmelweis Egyetemen ajánlott tankönyvnek számít. A tankönyv megírása során, az összes Magyarországon alkalmazott módszerrel és fogfehérítő anyaggal dolgozott.

A fogfehérítés mechanizmusa

A fogfehérítés során a fogak színét kémiai úton változtatjuk meg. A fehérítés mechanizmusa egyszerű, a fogfehérítő anyag a fogakban lévő pigmenteket oxidálja.

Fehér fogak egy óra alatt

A kezelés menete

A fogak polírozását követően a leszárított fogfelszínekre –az íny védelme nélkül– a frissen összekevert fogfehérítő anyagot ecset segítségével 2 mm vastagságban felhelyezzük. Ezt követően az anyagot egy aktiváló berendezéssel 10 percen keresztül megvilágítjuk. A tíz perc leteltét jelző akusztikus jelzés után a fogakon lévő fehérítőanyagot átkeverjük, ami által az anyag oxigénhez jut, és ezért újra aktiválódik. A beállított fehérítési program során, amely hatszor 10 percet igényel, 1-1 perces megvilágítási ciklust 30-30 másodperces „pihenő” szakasz követ.

Fehér fogak otthon

Az otthon végezhető fogfehérítéshez lenyomatot veszünk a páciens fogairól. Ez alapján a fogtechnikai laborban egy vékony, átlátszó fóliasín készül, ami tökéletesen illeszkedik a páciens fogsorára. A sínben a fogtechnikus kis helyet hagy a fehérítőanyag számára. Ezután kiválasztjuk az adott esetben leghatékonyabb koncentrációjú zselés kiszerelésű fehérítő anyagot. A páciensnek ezt a zselét kell beletölteni a sínbe. A géllel megtöltött sínt éjszaka célszerű hordani. Általában a harmadik, negyedik napon már jelentős a fehéredés, 10-14 nap alatt az esetek többségében elérhető a kívánt hatás.

A fogfehérítést megelőző lépések

A fogfehérítés megkezdése előtt professzionális szájhigiénés kezelést kell végezni. Ennek során nem csak a fogkövet, hanem a fog szuvasodását okozó lepedéket is eltávolítjuk. A fogkő eltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a felrakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Ez a kezelés egyáltalán nem fájdalmas! A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért a fogorvos által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést. Általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati kontroll időpontjával. A fogkő eltávolítása után minden esetben szükség van a fogfelszínek speciális polírozó anyaggal történő áttisztítására, amelyet az e célra szolgáló gumiharangokkal és kefékkel végzünk.

 

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk.
Telefonszám: +36-20-243-4175

Visszalépés a főoldalra